Jesteś tutaj: Restauracja

Restauracja

Restauracja „Pożegnanie z Afryką”

Serwujemy oryginalne dania Afryki Zachodniej oraz Wschodniej. Menu tej części Afryki charakteryzuje się wyrazistymi smakami, co oznacza, że potrawy są dobrze doprawione, ale tylko niektóre z nich są ostre. Smaki występujące w kuchni afrykańskiej są ciekawe, gdyż wiele tamtejszych produktów, w tym owoców i warzyw, nie ma swoich europejskich odpowiedników. Duża część zachodnioafrykańskich dań bazuje na aromatycznie przyprawionych mięsach; wołowinie, kurczaku i koźlinie.


Główny szef kuchni to Pan Benoit, rodowita Afrykanin z Togo z 15-letnim doświadczeniem w gastronomii. Większość produktów, z których gotujemy dania, sprowadzamy z Afryki, abyście mogli spróbować prawdziwie afrykańskich smaków. Poniżej opisujemy parę dań kuchni afrykańskiej. Oczywiście podstawą jest przyrządzana u nas Injera.
 Injera, jest tworzona z bardzo zdrowego drzewa jakim jest teff, to etiopski chleb powszedni. Chleb który jest jednocześnie obrusem i który zjada się wraz z posiłkiem. Mieszkańcy Abisynii jadają go na śniadanie, obiad i kolację zamieniając jedynie sosy. 

Inne nasze potrawy to:

Fufu (Zachodnia Afryka) Gotowane warzywabogate w skrobię, takie jak maniok, słodkie ziemniaki lub banany którewbite są wkonsystencjęciastajaki spożywane wmałych kulkachz zupąlub sosemdo maczania.

Jollof Rice (Gambia) Zwany również "Benachin", co oznacza "jedengarnek" w języku Wolof, to popularne daniew wielu częściachAfryki Zachodniej. Danie składa się zryżu basmati, pomidorów cebuli, przypraw (np.gałka muszkatołowa, imbir, maskaScotchpieprz, kminek, paprykachili, sól)której które są dodane do warzywmięsai ryb. Podawana z podsmażonymi bananami iostrązieloną sałatą.

Ugali (East Africa) to potrawa zmąki kukurydzianejgotowana zwody. Pomimo, że jestwytworzona zdrobnejkukurydzy,to możebyć równieżwzbogaconasorgiem lub maniokiemUgaliz czystegoprosajest także powszechnei bardzopożywne.

Wat (Etiopia i Erytreagulasz który Może być przygotowany zkurczaka,wołowina, jagnięcina,różnewarzywa, mieszanki przypraw, takich jak BerbereisaletraKibbehprzyprawionemasło klarowaneWatssą tradycyjniespożywane zInjera.

Yassa (Senegambia ) Pikantne, marynowane ryby lubdrób,danieprzygotowanez cebuląi cytryną

Nasz bar oferuje wszystkie klasyczne napoje oraz wybór tradycyjnych afrykańskich napojów po przystępnych cenach.